Regionaal of landelijk

De turnwedstrijden voor zowel de heren als de dames worden georganiseerd door de de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU). Informatie over de landelijke wedstrijden vind je op de site van de KNGU en de wedstrijdkalender en de wedstrijdprogramma’s van de wedstrijden op rayon-, regionaal en districtsniveau staan op de site van KNGU Noord. CSC’45 Heerenveen behoort tot het rayon Zuidoost van het district Noord.

Niveaus Turnen Dames
De leeftijdscategorieën tot en met Jeugd 1 (12 jaar) turnen voorgeschreven oefenstof. De voorgeschreven oefenstof wordt geturnd in niveaus. Deze niveaus zijn verdeeld in 4 nationale niveaus, afgekort met de letter N (N1 t/m N4), en 4 district niveaus, afgekort met de letter D (D1 t/m D4). N1 is het hoogste niveau, D4 het laagste niveau (recreatie).
In de keuze oefenstof, hier maken de turnsters uit de leeftijdscategorieën Jeugd 2 tot en met Senior gebruik van, wordt geturnd in divisies. Binnen het NTS onderscheidt de KNGU zes divisies (1e divisie tot en met 6e divisie). De eredivisie maakt geen onderdeel uit van het NTS.

Niveau Turnen Heren
Bij het turnen voor heren is er, net als bij het Turnen Dames, sprake van leeftijdscategorieën en turnniveaus. De leeftijdscategorie benjamin, instap en pupil turnen bij de heren volgens voorgeschreven oefenstof. Niveau 12 is het hoogste niveau in de voorgeschreven oefenstof en niveau 21 is het laagste niveau wat in wedstrijdverband wordt aangeboden. Niveau 1 t/m 11 is gereserveerd voor de keuze oefenstof, waar deelnemers in de leeftijdscategorie Jeugd, Junior 1, Junior 2 en Senior aan mee kunnen doen.

Oefenstof
Wat moeten de turners en turnsters tijdens de wedstrijd eigenlijk doen? Wie bepaalt de turnelementen die worden uitgevoerd? Uiteraard is één en ander afhankelijk van het niveau waarop je turnt, maar daarnaast geeft de KNGU aan welke elementen je verplicht moet turnen op de verschillende toestellen. Deze voorgeschreven oefenstof vind je op de site van de KNGU:

Meisjes: voorgeschreven oefenstof turnen dames

Jongens/heren: (voorgeschreven) oefenstof Turnen Heren

Vanaf de leeftijdscategorie Jeugd II (turnen dames) en Jeugd (turnen Heren) is er sprake van keuzestof. Je mag dan zelf bijvoorbeeld je vloeroefening samenstellen. Ook hier heeft de KNGU wel ‘wat in de melk te brokkelen’. Niet alles mag, je moet je wel houden aan bepaalde verplichte elementen, samenstellingseisen en moeilijkheidsgraden. Op de site van de KNGU vind je welke reglementen voor de dames van toepassing zijn en welke onderdelen je aan je oefening mag toevoegen. Ook hier speelt het niveau waarop je uitkomt een belangrijke rol bij de samenstelling van de oefeningen.