Brons, zilver, goud en nog veel meer mooie resultaten in Nieuwehorne

Zaterdag 23 en zondag 24 maart 2019 vormde de sporthal van Udiros in Nieuwehorne het toneel voor de tweede plaatsingswedstrijd voor de meiden van wedstrijdgroep 5. CSC’45 was groots vertegenwoordigd. In vrijwel elke wedstrijdronde deed tenminste één turnster van onze club mee. En de resultaten mochten er zijn. Tijdens deze wedstrijd konden de dames een ticket verdienen voor het Fries Kampioenschap dat op zaterdag 25 mei a.s. plaats vindt. Ook de deelname aan de Friese toestelfinales op zaterdag 29 juni a.s. in Drachten kon met deze wedstrijd (voor de turnsters die keuze oefenstof turnen) gegarandeerd worden, dus er was nogal wat te winnen…..

Pupil 1 N3
Op zaterdagochtend turnden Jennifer van der Wal en Fenne Wijma al weer hun vierde wedstrijd van het seizoen. Zij komen uit in de categorie Pupil 1 N3. Tijdens de eerste plaatsingswedstrijd voor het FK viel het allemaal wat tegen, het mocht allemaal niet zo goed lukken. Maar de meiden waren weer klaar voor een nieuwe strijd! Ze begonnen de wedstrijd op het onderdeel Brug (lussen). Een toestel wat veel krachtelementen bevat en een goede techniek vereist. Fenne deed dat heel goed en behaalde op dat onderdeel de 7e plaats. Daarna volgde de balk. Ondanks een val turnde Jennifer zich op dat toestel naar een 4e plaats. Op vloer waren de meiden goed aan elkaar gewaagd. Met bijna identieke oefeningen turnden zij zich naar een 7e en 9e plaats. Als laatste gingen ze naar het onderdeel sprong, die bestaat uit twee onderdelen: een overslag en een salto en ook dit deden de meiden prima. Uiteindelijk werd Jennifer overall 7e en Fenne 8e. Geen medaille maar wel vele malen beter geturnd dan de vorige plaatsingswedstrijden en de meiden waren dan ook zichtbaar en terecht blij met hun eigen resultaten. Voor de doorstroming naar het FK heeft Jennifer zich als 1e reserve weten te plaatsen, Fenne werd uiteindelijk 11e in de ranglijst.

Instap N3
Op zondagochtend turnde Elin van den Bosch haar 2e plaatsingswedstrijd voor het FK. Elin heeft het hele seizoen al laten zien dat ze over een flinke berg doorzettingsvermogen beschikt. Helaas is ze nog steeds niet volledig hersteld van haar elleboogbreuk wat het voluit kunnen trainen af en toe in de weg staat. De voorgaande wedstrijden heeft ze rustig op moeten bouwen, er moest iedere keer een bewuste keus gemaakt worden; alles turnen of onderdelen weglaten. Maar deze wedstrijd was ze er helemaal klaar voor: een volledige wedstrijd! En tijdens deze wedstrijd heeft ze laten zien dat ze heel wat in haar mars heeft. Ze begon bij de Brug (lussen). Dit was voor haar het zwaarste onderdeel gezien haar blessure. Dat was ook wel een beetje te zien aan haar oefening. Maar ze turnde zich er goed doorheen met een 5e plaats. Toen naar de balk, haar favoriete onderdeel. Met een flink aantal plusjes liet ze een prachtige oefening zien die haar dan ook de 1e plaats opleverde. Ook op vloer ging het goed. Geen heel hoge moeilijkheid, maar wel zeer netjes uitgevoerd. Als laatste was het onderdeel sprong aan de beurt. De salto kon wat beter, maar de overslag ging voor het eerst dit seizoen in een wedstrijd helemaal goed. In het eindklassement werd Elin heel knap 4e, net achter de medailles. Ze was zelf super tevreden met haar wedstrijd. En met deze zeer goede 2e plaatsingswedstrijd heeft ze zich ook nog eens weten te plaatsen voor het FK! Voor Elin is het seizoen dus nog niet voorbij.

Jeugd 4e divisie
In de categorie Jeugd 4e divisie was Marike Gillebaard afgelopen zaterdag in topvorm. Bij de eerste plaatsingswedstrijd was ze al keurig als 3e geëindigd, maar nu deed ze er nog een schepje boven op. Ze turnde op alle toestellen heel netjes en daarmee behaalde ze maar liefst de eerste plaats! Met deze resultaten is het vanzelfsprekend dat ze zich geplaatst heeft voor het FK, maar ze mag ook nog eens op alle toestellen meedoen aan de toestelfinales.

Jeugd 3e divisie
In de categorie Jeugd 3e divisie kwam Mikki Terpstra in actie. Ze turnde een prima wedstrijd en eindigde op een mooie 6e plaats. Deze eindnotering en die van de vorige wedstrijd zijn genoeg voor plaatsing voor het FK. Helaas heeft ze net geen toestelfinales in de wacht gesleept al was ze er op vloer en sprong met een 5e plaats heel dicht bij.

Junioren 3e divisie
Bij de Junioren 3e divisie kwam Celeste Voogt op de wedstrijdvloer. Bij de eerste wedstrijd behaalde ze zilver en ook nu weer deed Celeste het uitstekend. In de tweede plaatsingswedstrijd had ze wederom zilver te pakken, dus ook een ticket voor het FK. Tijdens de toestelfinales mag ze op alle toestellen in actie komen.

Junioren 4e divisie
Op zaterdag kwamen twee Junioren 4e divisie in actie. Dominique van Gellekom was zaterdag prima in vorm. Helaas viel ze bij het onderdeel sprong. Ondanks die val behaalde ze toch nog een mooie 3e plaats in het eindklassement, op alle toestellen een finale én uiteraard de meerkamp finale om het Fries Kampioenschap. Jeanine Klaver had in deze categorie wat pech. Ze moest een val van de balk incasseren en op het onderdeel vloer gleed ze een beetje ongelukkig uit, waardoor ze met een 5e plaats buiten het podium belandde. Maar ze is wel door naar het FK en doet op de toestellen brug, vloer en sprong mee aan de toestelfinales.

In dezelfde categorie maar dan op zondag kwamen ook weer twee CSC’45-turnsters in actie. Lisan van der Veen turnde hier een prima wedstrijd. Helaas viel ze een keer bij balk, maar op het onderdeel brug behaalde ze een mooie tweede score. Met haar 5e plaats tijdens de eerste en de 6e plaats tijdens de tweede wedstrijd gaat ze door naar het FK en mag ze ook nog drie toestelfinales doen namelijk op brug, vloer en balk. Ook Merlijne van Stee deed prima zaken. Helaas maakte ze een foutje op vloer, maar met haar 7e plaats in het eindklassement is ze wel door naar de meerkampfinale en heeft ze op de onderdelen brug (1e score!) en balk een ticket voor de toestelfinales te pakken.

Junioren 5e divisie
Bij de Junioren 5e divisie turnden Chantal Stap en Romee van der Schaar een keurige wedstrijd. Chantal kwam in dit grote deelnemersveld tot een 11e plaats. Ze heeft zich helaas niet geplaatst voor het FK. Dat geldt ook voor Romee. Ze heeft goed gepresteerd, maar een 18e plaats is niet genoeg voor een meerkampfinale. Voor deze dames helaas ook geen toestelfinales, hoewel ze er met een 5e score op balk en 6e score op sprong (Romee) en een 7e score op het onderdeel balk (Chantal) wel heel dicht bij in de buurt kwamen.

Senioren 3e divisie
Bij de Senioren 3e divisie had Inez Claus in de eerste wedstrijd al super gepresteerd. Bij die wedstrijd eindigde ze namelijk als 1e. Ook zaterdag leek de gouden medaille binnen handbereik, maar helaas ging het op het laatste onderdeel, de balk, minder goed. Daardoor eindigde Inez met een 4e plaats net naast het podium, maar ze heeft zich wel geplaatst voor de Friese meerkampfinale en mag op alle toestellen deelnemen aan de toestelfinale. Bovendien turnt Inez op 6 april a.s. haar landelijke ½ finale in Leusden.

Senioren 4e divisie
De twee senioren 4e divisie hadden niet veel geluk op zondag. Eline Klunder werd 8e en Jasmine Jackson 9e, wat helaas niet genoeg is voor de meerkampfinale. Wel mogen beide dames op balk hun toestelfinale turnen. Jasmine behaalde zondag zelfs de hoogste score op dit toestel.

Senioren 5e divisie
Bij de senioren 5e divisie turnde Janna Wytske de Groot een super wedstrijd. Helaas werd ze door de jury bij brug wel erg hard bestraft bij het uitvoeren van een onderdeel, waardoor ze maar liefst vier punten aftrek moest incasseren. Zonder deze aftrek was Janna Wytske zeker 1e geworden, nu werd het toch nog een 7e plaats. Gelukkig was dit nog wel ruim voldoende om door te gaan naar de Friese meerkampfinale en op de toestellen vloer, balk en sprong mag ze haar kunnen nogmaals laten zien op 29 juni a.s.