Olaf Larsen, een veelzijdige man

Het is maandagmiddag en we zijn in de gymnastiekzaal van de van Maasdijkschool. Een groep van 10 kinderen krijgt er gymles van Olaf Larsen. Hij heeft een kleurrijk parcours uitgezet waar de kinderen volop hun energie in kwijt kunnen. Ondertussen stellen wij Olaf wat vragen. Jeanine, zijn assistent, neemt zijn les over. Ze is een ervaren assistent, die goed in staat is om ook haar eigen draai aan de les te geven. Olaf spreekt ondertussen zijn waardering uit over hoe ze omgaat met de kinderen: “Knap hé, hoe ze dat doet!”. Bij het beantwoorden van onze vragen kijkt hij ondertussen wel hoe de les verder verloopt. Hij voelt zich verantwoordelijk voor  het wel en wee van “zijn” kinderen.

Hoe het allemaal  begon
Olaf is ooit benaderd door een bestuurslid van CSC’45, dat van mening was dat Olaf prima bij CSC’45 paste omwille van zijn houding. Een houding die aansluit bij de gedachte dat enthousiasme, plezier en vooral sportiviteit voorop staan en iedereen meedoet ongeacht leeftijd en niveau. Olaf hoefde niet lang na te denken of hij voor CSC’45 wilde komen werken. “Bij die gedachte was ik meteen om” geeft hij lachend aan.

Van heel veel markten thuis
Inmiddels wordt dit het derde seizoen bij CSC’45. Olaf is naast gymtrainer ook actief voor Sportstad. Hier heeft hij diverse banen gericht op het geven van les zoals skeelerclinics en zwemles. Maar hij zit  ook achter de receptie en verricht beheer- en onderhoudswerkzaamheden zowel intern als op het buitengebied. Ook kun je hem inhuren voor kinderfeestjes op de skeelerbaan. Olaf is overduidelijk van vele markten thuis, wat hem dus een drukke agenda oplevert.

Energie
Om alle ballen hoog te houden, heeft hij wel de nodige energie nodig. En die krijgt hij van anderen iets leren! Hierbij maakt het niet uit of het kinderen of volwassenen zijn. “Het moment dat mensen iets in de macht krijgen en het gevoel wat daarop volgt” daar geniet hij van. Ook het feit dat hij iedere week een soort speeltuin mag neerzetten waar de kinderen mogen komen spelen vindt hij mooi. Want hij vindt plezier maken belangrijk: “Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd”. En dat de kinderen plezier hebben in zijn les is wel duidelijk. Ondertussen peilen wij nog even wat ze nu het leukste onderdeel vinden van de gymles. Het unanieme antwoord is de spelletjes die Olaf steeds verzint.

Verbaas je niet, verwonder je slechts…
Ook de prachtige reacties van kinderen geven hem energie. Zo sprak hij ooit tijdens de les met de kinderen af dat als ze klaar waren met zwaaien (op de rekstok) zij naast hem moesten komen staan. Spontaan zwaaide een kind met zijn handen en kwam naast hem staan. “Dat kinderen de wereld soms heel anders benaderen, dat is zo mooi”.
Olaf geniet overduidelijk van de kinderen, van hun inzet, hun spontaniteit. En toen wij vroegen of Olaf de aller-leukste meester is, schalde er heel luid “JA!!” door de zaal.

Wil je ook kennis maken met Olaf en een keer aan een proefles meedoen? Dat kan natuurlijk. Op maandagmiddag verzorgt Olaf de lessen in de gymzaal van de Van Maasdijkschool en op donderdagmiddag kun je bij hem terecht in De Spil. Je bent van harte welkom.

November 2019
Anita Hettinga en Eva Bal