Het trainerschap zit Marijke in het bloed

Even voorstellen …. Marijke Boes-Postma

Marijke Boes-Postma is sinds het afgelopen (bijzondere) seizoen als trainster actief voor CSC’45 en nu haar rol met ingang van het seizoen 2020/2021 groter is geworden binnen onze vereniging, willen we haar graag aan iedereen voorstellen.

Vanaf haar 16e assisteerde Marijke bij turntrainingen en sinds haar 19e geeft ze zelf les. Dat deed ze destijds naast haar lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Groningen. Ze heeft vroeger geturnd en vindt het leuk om het ook aan anderen te leren. “Het is tenslotte een ontzettend mooie sport”, aldus Marijke.

Marijke is als trainster begonnen bij Adundo in Dokkum. Toen deze vereniging op enig moment ging fuseren met Excelsior is ze daar gestopt. Dat was vanwege de reistijd en de combinatie met de trainingen die ze inmiddels ook gaf bij Togido in Noordwolde de beste keuze. In Noordwolde geeft ze op dinsdag en donderdag nog steeds les.

Vorige seizoen heeft Rein Hoekstra (trainer van CSC’45 van 1970 tot 2020!) aan haar gevraagd of zij op de woensdag kon bijspringen tijdens de trainingen van CSC’45 in de turnhal van Sportstad Heerenveen. Marijke en Rein kennen elkaar al jaren, want deze beide trainers liepen elkaar regelmatig tijdens turnwedstrijden tegen het lijf. Daarnaast traint Marijkes dochter ook enkele uren in de week bij CSC’45, dus onze vereniging was haar niet vreemd.

Nu Rein na 50 jaar trainerschap bij CSC’45 Heerenveen met pensioen is gegaan, zijn de uren voor Marijke uitgebreid en traint ze de 3e en 4e divisie-meiden op de maandag-, woensdag- en vrijdagavond in de turnhal van Sportstad Heerenveen. Als we haar vragen wat turnen zo’n mooie sport maakt is haar antwoord: “In het turnen/gymnastiek leg je de basis voor de bewegingsontwikkeling van een kind. Het is leuk om te zien dat je ze steeds nieuwe elementen kan aanleren. Er is doorzettingsvermogen nodig, iets dat je in het dagelijkse leven ook nodig hebt. De complexiteit van sommige bewegingen zijn niet alleen voor de turnster, maar ook voor mij als trainster elke keer weer een uitdaging. Ik vind het belangrijk dat iedereen op zijn/haar eigen niveau en in een eigen tempo zichzelf steeds verder durft te ontwikkelen. Ik geniet ervan als ik een turnster kan motiveren, vertrouwen kan geven, kan stimuleren om iets toch te proberen wat ze in eerste instantie niet durfde. De grote glimlach als iets lukt en het toenemende vertrouwen in zichzelf, daar doe je het voor.”

Maar Marijke is niet alleen trainster. Ze is moeder van Jente van 16 (traint ook bij CSC’45 Heerenveen) en van Goos, die 12 jaar is. Samen met haar man Niek runt zij een bedrijf in de evenementenbranche. Ze woont met haar gezin, dat gek is op reizen over de gehele wereld, in Noordwolde. Verder gaan ze er graag op uit met hun zeilboot (maar dan ‘gewoon’ in Nederland).

Tot slot vroegen we Marijke nog wat er ‘op een tegeltje’ zou komen te staan als zij in één zin haar werk als trainster mocht verwoorden.

Turnen: De kunst om iedereen heel te houden ; )