De Friese toestelfinales, een feest om naar te kijken

In het sportcentrum Drachten werden (op de wel heel warme) zaterdag 29 juni 2019 de Friese toestelfinales gehouden voor de turnsters uit de 3e tot en met de 6e divisie die vrije keuzestof turnen. Deze wedstrijd is een initiatief van een aantal Friese turnverenigingen en trainers en de finale werd ook afgelopen zaterdag weer door DGC, CSV Kwiek en Longa tot in de puntjes verzorgd. Hartelijk bedankt daarvoor!
Via de twee Friese plaatsingswedstrijden, die eerder dit jaar zijn geturnd, konden de meiden een ticket verdienen voor deze finale door op tenminste één van de plaatsingswedstrijden een 1e, 2e , 3e of 4e score op één -of meerdere- toestellen te behalen.

Van CSC’45 deden maar liefst 17 meisjes (!) mee aan deze toestelfinale en dat is op zich al een heel mooie prestatie.

Wedstrijdronde 1
In ronde 1 kwamen in de categorie senioren G Angelique Nagel (alle toestellen) en Danisja Rijpma (sprong, balk) in actie. Angelique turnde maar liefst twee zilveren medailles bij elkaar, namelijk op de toestellen sprong en brug. Danisja kwam in dit sterke deelnemersveld net wat te kort en heeft geen podiumplaats kunnen veroveren.

Resilia Draaisma (Jeugd H) kwam op sprong, brug en balk in actie en scoorde heel constant. Ze eindigde in een enorm deelnemersveld als 6e op sprong, als 7e op brug en als 6e op de balk. Een keurige prestatie!
In de categorie Junior H mocht Manon de Boer haar brugoefening nog een keer laten zien, wat haar een 7e plaats opleverde. Doua Boutzamar had zich op de onderdelen sprong en balk geplaatst. Ze weerde zich dapper, maar heeft geen medailleplaats kunnen bemachtigen.

Mikki Ypma (Jeugd E) mocht op het onderdeel sprong aan deze finale meedoen en zorgde ervoor dat haar sprongen zeker gezien mochten worden! Ze eindigde net buiten het podium op een heel knappe 4e plaats.

Manon, Mikki, Doua, Angelique, Resilia, Danisja

Wedstrijdronde 2
De meest succesvolle CSC’45- dame was afgelopen zaterdag zonder twijfel Janna Wytske de Groot. Ze kwam uit in de categorie senior 6e divisie (senior F). Ze deed het op alle drie de toestellen die ze mocht turnen uitstekend. Met een mooie en krachtige vloeroefening en een stabiele balkoefening is ze Fries Kampioen geworden op de toestellen vloer en balk en ze werd ook nog eens 2e op het onderdeel sprong.

Bij de junioren 4e divisie (Junior E) zorgde Lisan van der Veen voor een daverende verrassing door de Friese titel op vloer te veroveren. Haar vloeroefening was soldide en de wisselspagaatsprong was helemaal in spagaat! Op brug eindigde Lisan net buiten het podium, namelijk op een 4e plaats en haar balkoefening resulteerde in een 8e plaats. In dezelfde categorie zorgde Merlijne van Stee ook voor een mooie verrassing. Zij turnde zich heel soepel met mooie kips en een keurige salto op het onderdeel brug naar de Friese titel. Op de onderdelen balk en sprong eindigde Merlijne op een 6e plaats. Dominique van Gellekom had zich op alle vier de toestellen geplaatst voor deze finale en greep tot twee keer toe net naast een medaille. Op balk en vloer eindigde ze namelijk met een prima score op de 4e plaats. Op brug werd ze 7e en op sprong 8e. We sluiten het rijtje junioren E af met Jeanine Klaver. Zij liet een keurige brugoefening zien en eindigde daarmee op een 5e plaats. Op sprong behaalde ze de 7e plaats en haar vloeroefening leverde haar een 10e plaats op.

Jeanine, Marike, Merlijne, Lisan, Dominique, Janna Wytske

Bij de jeugd turnsters 4e divisie mocht Marike Gillebaard als gevolg van twee supergoede plaatsingswedstrijden op alle vier de toestellen mee doen aan deze finale. Op sprong behaalde ze een geweldig resultaat, ze werd namelijk 2e! Ook op de overige toestellen liet Marike keurig turnen zien wat resulteerde in een knappe 4e plaats op balk, een 7e score op brug en een 9e op het onderdeel vloer.

Wedstrijdronde 3
Ook Celeste Voogt (Junior D, 3e divisie) had zich op basis van de plaatsingswedstrijden op 4 toestellen geplaatst voor deze finale. Op brug, balk en sprong kwam ze niet helemaal uit de verf, maar op vloer liet ze -ondanks haar enkelblessure- zien wat ze waard is en eindigde op een mooie 3e plaats.
Bij de senioren 3e divisie deed Inez Claus mee op alle toestellen. Op het onderdeel brug ging het zaterdag het beste en dat leverde haar de bronzen medaille op. In de categorie Junioren 5e divisie had Romee van der Schaar zich geplaatst voor het onderdeel sprong. Op dit toestel heeft ze het afgelopen jaar letterlijk en figuurlijk een flinke sprong gemaakt. Met twee keurige sprongen eindigde Romee net buiten het podium op de 4e plaats.
Bij de senioren D hadden Jasmine Jackson en Eline Klunder zich allebei geplaatst voor het onderdeel balk, maar kwamen tijdens de toestelfinale iets minder tot hun recht dan tijdens de plaatsingswedstrijden en eindigden respectievelijk als 9e en 13e.

Romee, Celeste, Jasmine, Inez, Eline

Uitslagen
Wedstrijdronde 1
Wedstrijdronde 2
Wedstrijdronde 3

Online in het nieuws
De Heerenveense Courant heeft ook een verslag van deze toestelfinales geplaatst, waarin de medaillewinnaars nog even extra in het zonnetje worden gezet.