Prima turnen in Nieuwehorne

Een groot aantal turnsters was in het weekend van 6 en 7 april 2019 actief in de sporthal te Nieuwehorne, waar zij hun 2e plaatsingswedstrijd turnden. Op deze wedstrijd was een ticket te verdienen voor de Friese meerkampfinale, die op zaterdag 15 juni a.s. in Wolvega plaats vindt, maar voor de keuze-oefenstof-turnsters was ook nog een toestelfinale te verdienen op 29 juni a.s. in Drachten. Behaal je op een toestel minimaal een 4e score, dan ben je verzekerd van deelname aan de Friese finale voor dat specifieke toestel.

Jeugd 6e divisie
Bij de categorie jeugd 6e divisie was Resilia Draaisma zaterdag supergoed op dreef. Met een 4e plaats op sprong, een 4e plaats op brug, een 4e op balk en een 6e score op vloer behaalde ze een fraaie 2e plaats in het eindklassement!! En dat betekent een meerkampfinale en ook nog eens op drie toestellen een toestelfinale. In dezelfde categorie kwam Femke Jeeninga op balk ook dicht bij een toestelfinale. Ze werd op dit toestel 6e. In het totaalklassement  werd Femke 16e.

Junioren 6e divisie
Bij de junioren 6e divisie turnde  Douae Boutsemar zich heel knap naar het podium. In deze zeer grote categorie waren vijf prijzen te verdienen. Douae werd 4e en dat betekent een meerkampfinale en op balk ook een finaleplek. Manon de Boer had wat pech in deze categorie ze eindigde als 19e.

Senioren 6e divisie
In de categorie senior 6e divisie was Angelique Nagel tijdens de eerste plaatsingswedstrijd al oppermachtig, maar nu turnde ze wederom een geweldige wedstrijd. In beide wedstrijden 1e worden is natuurlijk bijzonder goed. Ze scoorde op alle toestellen de hoogste score, behalve op vloer, waar ze een 2e score neerzette. Met deze uitslagen heeft Angelique zich uiteraard geplaatst voor het Fries Kampioenschap en doet ze op alle toestellen mee aan de toestelfinales. In dezelfde categorie deed ook Danisje Rijpma het prima, ze turnde zich naar een keurige 5e plaats. Voor haar helaas geen meerkampfinale, maar ze mag haar balkoefening nog een keer laten zien tijdens de toestelfinale.
Ook Yeliz Aksel kwam in deze categorie in actie. Zij turnde haar wedstrijd op zondag.  Voor haar geen finale , maar ze heeft wel goed geturnd op vloer en brug. Helaas ging het onderdeel sprong wat minder goed en eindigde ze op een 14e plaats.

Instap D1 / Jeugd D1
De meisjes van CSC’45, die door de KNGU voorgeschreven oefenstof turnen, waren op zondag aan de beurt. Hannah Schuiling, Amaya Gaston en Dyanthe van Gellekom (Instap D1) en Daniek Gonlag en Jente Bosma (Jeugd 1 D1) konden gelijk in de eerste wedstrijdronde van start. Hannah, Amaya en Dyanthe mochten op het onderdeel sprong het spits afbijten en dat deden ze keurig. Dyanthe sprong heel netjes en behaalde op dit onderdeel zelfs een 2e score.
Amaya liet na een prima brugoefening zien dat ze het onderdeel balk ook prima beheerst. Ze is 2e op dit toestel geworden. In het eindklassement eindigde ze als 4e. Dyanthe turnde na de mooie score op sprong stabiel door en eindigde met een flink hoger aantal punten dan tijdens de eerste plaatsingswedstrijd op een 7e plaats. Hannah liet op brug zien dat ze heel wat in huis heeft en behaalde daar een knappe 2e score. Op vloer liet ze iedereen achter zich wat haar in het eindklassement een welverdiende 2e plaats opleverde. Hannah, Amay en Dyanthe hebben zich alledrie geplaatst voor het Fries Kampioenschap.
Jente en Daniek gingen van start op het toestel brug. Daarna het onderdeel sprong waar ze -hoe is het mogelijk- precies dezelfde score hebben behaald. Jente turnde een balkoefening met een pittige moeilijkheidsgraad, terwijl ze op vloer iets meer basiselementen liet zien. Jente eindigde op de 10e plaats. Daniek wist zich in het klassement omhoog te werken en mede door een mooie 4e score op het onderdeel balk en zelfs een 3e op vloer eindigde Daniek op het podium: 3e!! En hiermee heeft Daniek zich ook geplaatst voor het FK.

Pupil 1/D1
Marenthe Brouwer (Pupil 1/D1) was in de tweede wedstrijdronde aan de beurt. Op het onderdeel Vloer kwam ze het beste uit de verf met net geen top-10 notering. Ze heeft er ten opzichte van de vorige wedstrijd een schepje bovenop gedaan en dat zag je terug in de moeilijkheidswaarde, die was namelijk 0,3 hoger dan de vorige keer. In het eindklassement eindigde Marenthe op een 14e plaats.

Pupil 2 / D1
In de derde wedstrijdronde waren de meiden in de categorie Pupil 2/D1 aan de beurt. Namens CSC’45 waren dat Faya Maliepaard en Delayna Simmers. Gedreven als ze zijn gingen ze van start op het onderdeel brug. Faya behaalde hier een 14e score en Delayna een mooie 8e score. En door naar de balk. Hier liet Faya met overtuiging zien dat ze meer in huis heeft dan haar turnen op het onderdeel brug liet geloven en behaalde met een keurige balkoefening een terechte 3e score! Delayna deed het op het onderdeel balk ook beter dan op de brug en behaalde een mooie 6e score. Met de punten op de onderdelen vloer en sprong erbij opgeteld eindigde Delayna op een 9e plaats en Faya op een 7e. Faya heeft zich heel knap als 3e geplaatst voor het FK. Delayna kwam voor doorstroming naar het FK helaas net wat punten tekort.